Bedrägerihärva misstänks finansiera terror

Överordnad kategori: Nyheter Kategori: Ekonomisk brottslighet Skriven av Granska Norden AB

 

Personer kopplade till våldsbejakande islamism lurar till sig miljoner från svenska staten i en internationell härva av momsbedrägerier.

Bakom avslöjandet står Sveriges Radio i ett samarbete medDanmarks Radiooch Jyllands-Posten.

Enligt Sveriges Radio handlar det om flera misstänkta terrorresenärer, uttalade sympatisörer till terrorgrupper, en tidigare misstänkt för terrorbrott, och personer som delar adress med tidigare terrordömda och IS-krigare.

Vidare påvisar avslöjandet att personerna momshärvan under fyra års tid lyckats lura Sverige på minst 90 miljoner i skatt och den danska staten på närmare 30 miljoner svenska kronor.

I Sverige har det framförallt handlat om företag som säljer mobiltelefoner. Genom en kedja av transaktioner lurar de staten på momsen.

Samma bolag, adresser, bulvaner och andra bolagsföreträdare återkommer i upprepade bedrägerier som kan kopplas ihop.

Hur mycket av pengarnasom kan ha gått till just terror är inte klarlagt. Men både i Sverige och i Danmark pekar myndigheter, bland annat Säkerhetspolisen, ut olika delar av bedrägerierna som misstänkt terrorfinansiering.

Också i Danmarkbeskrivs de som styr verksamheten som misstänkta terrorfinansiärer och framträdande extremister. En av de inblandade, som nu är död, sattes också upp på USA:s sanktionslista på grund av sina terrorkopplingar.

Trots att flera personer som är inblandade i härvan i dag har dömts för ekobrott, så kan momsbedrägerierna ofta fortsätta. Till exempel kan samma bulvaner återkomma under flera år.